Traumatismele cranio-cerebrale (TCC) interesează preferențial populația tânără, activă și sexul masculin. Traumatismele cranio-cerebrale se pot prezenta izolat sau asociat cu alte leziuni majore ȋn cadrul politraumatismelor.Reprezinta cauza principala de deces la populatia in varsta de sub 40 de ani.

ETIOLOGIA TCC

 1. Accidente de circulație
 2. Agresiune prin: - forță fizică, arme albe, arme de foc, obiecte contondente
 3. Căderi accidentale și/sau provocate
 4. Lovire de animal
 5. Accidente casnice
 6. Accidente sportive
 7. Accidente de joacă la copii

Principalele tipuri de leziuni cerebrale traumatice sunt: fracturile craniene, contuziile cerebrale, dilacerarile cerebrale, injuria axonala difuza, hematoamele extradurale, subdurale si intracerebrale.
Fracturile craniene sunt rezultatul unui impact cranian sever si pot fi insotite de oricare dintre leziunile enumerate mai sus.

Coma

Reprezintă abolirea totală a stării de conștientă însoțită de alterarea funcțiilor de relație, senzitivo-senzoriale și a motilității active și de tulburări vegetative mai mult sau mai puțin accentuate. Cea mai larg utilizată scală de evaluare a stării de conștientă este GLASGOW COMA SCALE (GCS – 1974, Teasdale si Jennett), care evaluează răspunsul la 3 probe rezultând scorul GCS:

Deschiderea ochilor Puncte
Deschidere spontană  4
Deschidere la comandă 3
Deschidere la stimuli dureroși 2
Absența deschiderii la stimuli 1
Activitate motorie la stimuli dureroși  
Activitate spontană normală 6
Reacție motorie de apărare 5
Retragerea membrului stimulat 4
Răspuns motor în flexie 3
Răspuns motor în extensie 2
Absența oricărui răspuns motor 1
Răspuns verbal  
Răspuns orientat temporo-spațial 5
Răspuns confuz 4
Răspuns inadecvat 3
Sunete neinteligibile 2
Lipsa răspunsului 1

 

Scorul GCS este cuprins între 3 - 15 puncte, un scor GCS mai mic sau egal cu 8 puncte semnificând stare de comă.Prognosticul pacientului cu traumatism cranian se coreleaza direct cu scorul Glasgow la sosirea in spital. Pacientii cu scor mare (13-15) evolueaza ulterior foarte bine. Uneori, chiar dupa un traumatism minor pot sa persiste simptome ca ameteli si cefalee, sau probleme cognitive, chiar timp de un an dupa accident. Traumatismele craniene grave produc tulburari mentale permanente si deficite neurologice. Crizele epileptice sunt frecvent intalnite dupa fracturi craniene severe sau plagi craniocerebrale. Recuperarea dupa traumatismele grave este foarte lenta si incompleta, uneori putand dura mai multi ani. Factorii de risc asociati cu tulburarile permanente de memorie sunt aparitia crizelor epileptice, varsta inaintata, durata si profunzimea starii de coma posttraumatica, prezenta amneziei retrograde, prezenta leziunilor focale intracerebrale, ca si scorul Glasgow la internare.

Examenul CT cerebral nativ 

este investigația de elecție în TCCsi poate evidentia:

 • sânge (hemoragii sau hematoame): hematom epidural, hematom subdural, hemoragie subarahnoidiană, hemoragie intracerebrală, contuzie hemoragică, hemoragie intraventriculară;
 • hidrocefalie;
 • edem cerebral (obliterarea cisternelor bazale, ventriculi de dimensiuni mici, dispariția șanțurilor corticale);
 • semne de anoxie cerebrală: ștergerea interfaței substanță albă – substanță cenușie, edem;
 • fracturi (examinare cu fereastră osoasă) ale bazei craniene, incluzând fractura osului temporal, ale orbitei, ale calvariei;
 • infarct ischemic (semnele sunt minime dacă examinarea este sub 24 de ore de la AVC);
 • pneumocefalie: poate indica o fractură (în bază sau de convexitate deschisă);
 • deplasarea structurilor liniei mediane (datorită unui hematom sau edemului cerebral asimetric);